Reserveer via 055-355-3871
3.9
669 Google-reviews

Historie en duurzaamheid

In de jaren twintig kreeg de gemeente Apeldoorn Park Berg en Bos met het oog op stadsuitbreiding. Echter, de economische crisis in de jaren dertig dwong een heroverweging van het initiële plan af.

Het resultaat was de transformatie tot een natuurpark, waarbij de aanleg van een bosvijver als werkverschaffingsproject centraal stond. Dit park, dat langzaam overgaat in de Veluwe, kreeg een romantische aanleg. In de jaren zeventig werd de Apenheul aan dit pittoreske landschap toegevoegd.

Ons restaurant, gelegen direct achter de hoofdingang, is doordacht geplaatst op een verhoogde positie ten opzichte van de boschvijver met haar fontein. Het gebouw is zorgvuldig geïntegreerd tussen de bestaande bomen, waarbij de ronde vormen een harmonieus samenspel vormen met het natuurlijke landschap. De architectuur is bewust ontworpen om zo veel mogelijk bomen te behouden.

Een essentieel uitgangspunt was het behoud van de illusie van het landschap, wat goed zichtbaar is vanuit ons restaurant. Alle ruimtes bieden een adembenemend uitzicht op de bosvijver, waardoor u zich te midden van de natuur waant. De keuze voor ronde vormen in het ontwerp werd geïnspireerd door het elfenbankje met zijn kenmerkende witte horizontale ronde lijnen.

Het duurzame karakter van ons restaurant manifesteert zich op verschillende manieren. De verlichting, die gebruikmaakt van energiezuinige ledlampen met bewegingssensoren, draagt bij aan energiebesparing. Bovendien voorziet ons restaurant grotendeels in zijn eigen stroombehoefte dankzij ruim 150 duurzame zonnepanelen. De architectonische integratie in de omgeving en de keuze voor duurzame materialen en kleuren in het interieur dragen bij aan het eco-vriendelijke karakter van het geheel.

De nauwe samenwerking tussen de eigenaar en de landschaps- en stedenbouwkundige van de gemeente resulteerde in de bewuste keuze van de eigenaar om ronde vormen te gebruiken voor De Boschvijver. Dezelfde ronde vormen vinden hun weerspiegeling in de elfenbankjes, wat een prachtige eenheid creëert in het betoverende Park Berg en Bos.

Terug naar over ons